Första generationen

Jahapp, då var den första korsningen av bananflugor avklarad. Vildtyps-honor och mutant-hanar var resultatet, som väntat, och nu gör vi en mysig syskonparning för att få fram med vilken frekvens de olika generna uttrycks... Hrm. Jag känner mig ond.

Jag gör genetikupgifter nu, men ska alldeles snart diska lite. Det är roligare (säger väl en del...).
   Åh! Jag längtar hem! Gårdagens höjdare var ett långt snack med Ida - oj, vad jag saknar alla hemma! Vill komma hem nu, till julmys och lite välbehövlig ledighet ("studier under eget ansvar"). Det skulle sitta toppen nu.
   Fram tills dess blir det mer julpyssel. Jag ska nog börja med att längta till helgen. Efter tentan: tentafest, julsittning, adventsfika. Bra början på julen.


Motivationsbrist

Ja, nu borde jag definitivt sitta blick stilla på nåt bibliotek någonstans och plugga ögonen ur mig. Men icke. Jag njuter av att ta det lugnt och inte känna den där paniken som så många av mina kompisar har.

Ikväll ska jag ut en sväng till stallet, ut till Questa idag, och så ska jag sätta mig och pyssla lite. Och plugga, förstås (means kanske eventuellt. Förstås borde jag, men kommer jag?). Dagens etikdiskussioner och eftermiddagens räkning gillas kanske inte riktigt som tentaplugg?
   Men tentaplugg är tråkigt. Vansinnigt tråkigt.


Första advent

Vinden viner i advent
och vårt första ljus blir tänt...

...
och fortsättningen kan ni ju, eller hur?

Julpyntat
Julekök

Julsnö
Snö och solnedgång

Störst bäst vackrast
Herren på täppan ;)


Nu tänkte jag sätta mig och plugga lite (eller, tänkte jag det?), men tji fick jag. Jäkla monster... ;)
Julfint

Om man bortser från skrivbordet är lägenheten fantastiskt fin just nu, välstädat och julpyntat överallt. Snart blir det glögg och adventsfika. Livet är bra underbart!


Gasmaskmonstret!

Calle har äntligen fått hem sina efterlängtade träbitar. Vi fick åka ut till flygplatsen och hämta dem igår, och idag är han väldigt lycklig. Han och marsvinen jobbar nu med diverse hemliga projekt inne i hyvelbänksrummet, och et här är vad jag möts av när jag kikar in:

Calle
Monster!

Dagen började supermysigt med scones och varm choklad, och jag har slagit in julklappar, och nu ska jag sätta upp adventsstakarna. Vilken bra dag! Strax ska jag ut i snövädret och ut till stallet en sväng, och ikväll ska jag och Calle baka pepparkakor (om han kan slita sig från träbitarna... ;))

Underbart är ordet, sa Bill. 
   Här är bilder sen förra helgen:
Jul
Stjärnan

Jul
Pepparkakor

Puss!

Work out

Idag har jag äntligen kommit till skott och köpt ett nytt IKSU-kort! Wunderbar! Efter skolan tillbringade jag en god stund på cross-trainerna och så lite simma och bastu på det - jag kommer inte ihåg att det var så underbart att träna... ;)

Ja, gott folk. That's about it. Jag har några kort jag ska visa er, men det blir någon annan dag. Jag sitter alldeles för intrasslad i soffan med dator och filt och grejer i vägen, för att jag ska orka resa mig upp och hämta kameran. Så är det.

Imponerad

Ibland säger Calle att jag saknar tålamod, och det är väldigt sant. Jag vill kunna direkt, fixa direkt och så ska det funka direkt. Och så ska det jävlar i mig bli som jag tänkt mig! ;)
   Men idag har jag visat på oanade (nåja, nästintill) tålamods-talanger. Jag kommer bli hantverkare en vacker dag om det fortsätter så här.

Dagens intressantaste fakta : Det finns en genetisk sjukdom, Linderholms myopati, som innebär att man blir intolerant mot fysisk aktivitet. Fysiskt, alltså. På riktigt. Man tål inte att röra på sig. Det räcker med att gå för att få krafitg mjölksyra, hjärtklappning och utmattningssymtom.
   Samma föreläsare talade med viss sorg om cykelns ankomst till de norrländska byarna. Innan dess var inavelskoefficienten så pass hög att det var väldigt intressant att studera genetik där uppe, men sedan började folk cykla mellan byarna och hitta nytt blod att gifta sig med. Inte lika spännande, med andra ord... ;).
   Ja, herregud.

Hoppas förresten att ni har det en smula varmare än vi. Minus atron grader i morse - vansinne.

Fusk

Hihi! Nu har jag och Calle fusk-startat julen! Adventsljusstaken står redo, en stjärna är upphängd och igår bakades det lussebullar och knäck, och Calle gjorde en pepparkaksdeg. Mums!

Jul

Jul

Jul

Dags att börja snurra julsånger på Spotify, måhända? ;)


Komma ihåg

Jag tycker ofta att jag har en väldig massa bra uppslag till blogginlägg under dagen.
   "Det där ska jag skriva om!"
   "Det där var roligt!"

   Idag vet jag - jag kommer ihåg att jag tänkt så, att jag har haft flera bra ideér. Men ack - ändå sitter jag här nu och kan inte minnas vad jag tänkte skriva om egentligen. 

Så vad ska vi hitta på då? Vad har hänt idag?
   Tja, jag har tagit reda på att klave, det heter baksidan på ett mynt eftersom vapensköldarna som satt där förr liknade en kreatursklave, en sådan där som man binder kor med. Som ni vet har jag lite fobi mot att inte veta sakaer, och frågan dök upp. Nu vet jag.  
   Jag har också räknat genetikuppgifter, men inte så många. Det var mycket roligare att lyssna när tre assistenter plus lärare satt och försökte lösa en minst sagt förvirrande uppgift. Farbröder, farfäder och enäggstvillingars barn hit och dit... 
   Sedan smet jag hem efter ca 1,5 timme och hade väldigt flyt med bussen - halleluja! Annars brukar jag oftas missa den precis och så får jag frysa i oändliga femton minuter innan nästa kommer... ;)
   
Förresten måste det låta hur roligt som helst för någon utomstående att lyssna på genetikdiskussioner:   
   "Vi måste hitta en mutant-oskuld nu!" 
   "Men om man parar först syskonen där, och sedan parar in den genen då? Blir någon sjuk i så fall, eller?"
   "Tuesday : Kill the parents" (skrivet på whiteboard-tavlan... ;)) 

Kvällen ska ägnas åt att ta det lugnt. I morgon ska jag rida Questa och i helgen ska det bakas lussekatter och annat julmysigt. Och så bio, kanske? Harry Potter!
   Bra idé! Så gör vi.

Hej du vinterland!

Linda visade den här bilden på sin blogg för några dagar sedan. Det är utsikten från hennes köksfönster den 12/11. Linda bor i Lund.
Lindas Lund

Här är en bild tagen från vårt köksfönster 17/11 (snön var för övrigt där även 12/11, men då kom jag inte ihåg att ta kort...).
Vinterland

Är det bara jag som anar en viss skillnad?

Idag är här för övrigt - 14 grader. Jag fryser trots mjukisbyxor, långkalsonger och värmekudde i knät. Men julkänslan är på topp!

Här följer en liten bild som jag lovade min mamma för ungefär jättelänge sedan - på överkaster Calle köpte till oss! Grönt är skönt (särskilt utan snö).
Överkast

Gröt

Jag tycker minsann att Calle är ganske kräsen. Jag förslog mannagrynsgröt till middag, eftersom vi glömde ta upp fläsk till ungspannkakan förrut. Det vill inte han ha. Bara för att han åt havregrynsgröt till frukost och risgrynsgröt till lunch.
   Det tycker jag är omväxling på hög nivå.

Ikväll blir det bio. Vi ska se Cornelis. Och så vill Calle att vi ska se Himlen är oskyldigt blå, och jag vill att vi ska se Harry Potter 7 (så där gör vi ett byte - jag följer med honom, och han följer med mig).

Annars är läget lugnt. Fönsterbild kommer i morgon. Eventuellt. Om jag kommer ihåg (knappast troligt).


Gå och lägg dig!

Helgen har varit lugn men mysig, med mycket hästlukt i näsan. Jag har passat Questa i tre dagar och det är en väldigt trevlig häst! Riktigt roligt är vad det är och jag mår så bra av att få lägga några timmar i stallet! Jag saknar min Trubbel mycket. Men så är det. 
   När jag blir rik och stor och det är massa dagar varje vecka - då ska jag ha ett par tre riktigt trevliga hästar. Väluppfostrade, coola, snygga. Och så kan jag ut och galoppera, och träna på banan, och kanske köra lite längs mina stora ägors gränser? Ett riktigt bra stall förstås (riktigt, riktigt fint ska det vara!)... 

Nu har jag en riktig skrivperiod . det är därför ni ser så lite av mig här. Det är bra mycket roligare att sitta och leka med annat, förstår ni. Just nu i alla fall. tyvärr blir det svårt att lägga sig när man är mitt uppe i allt. Jag tittar inte på klockan, hör inte vad Calle säger, känner inte att jag blir hungrig... Det är vansinne, det är vad det är. Men just nu är det väldigt, väldigt skojigt. 
   I morgon måste jag däremot lägga lite tid på att plugga. Genetik. Kaninavel och bananflugekorsningar i tre generationer. Sånt där. 
   Och så tänkte jag ta ett kort på utsikten från mitt fönster. Känner att ni i söder kan behöva det... ;)

Puss!
(Och ja, jag ska gå och lägga mig!) 
(Ehm. Snart, typ. Jag ska bara skriva lite till...) 


Men fungera då!

Söta syster Sofie kommenterade och undrade om jag glömt att hon fyllde år den tionde november. Ehm, nej, tänkte jag, du har väl sett födelsedags- /grattis-inlägget? Men så kikade jag lite närmare. "Grattis Sofie" låg sparat som utkast.
   Åh. Varför kan saker inte bara funka?

Försök två:

Grattis lilla syster (eller möjligen ailien)
Sofie 18 år
Sofie 18 år!

(Och ett litet tryck - på rätt knapp den här gången!) 

Estetisk ådra

Idag känner jag mig kreativ! Jag skriver så datorn glöder, och så är jag väldigt sugen på att plocka fram lite färg och måla lite; det känns som det var länge sedan. Måla! Vattenfärg! 
   Men om det ska målas måste jag in i dammet och oväsendet i hyvelbänksrummet och överlista gasmasksmonstret för att komma åt färg, penslar och papper. Hm? Jag kanske kan lura ut monstret på något sätt? Fast han har ju hörlurar också... Attans, vilket uppdrag för mig! ;) Jag får uppdatera om jag klara mig... 

Åh, idag skulle jag gärna vilja ta en tripp till London och hälsa på Sylvia - saknar henne och så vill jag se staden igen! Det var så mysigt när jag, Sylvia, Linda och Cim var där för... fyra (!) år sedan. Och jäklar, vad det har hänt grejer med oss också sedan dess! 

Nu ska jag attackera monstret, tror jag. Annars kanske han äter upp mina marsvin... xD 


Dags att börja skotta!

Jepp, nu är det snart dags att skotta igen. Det snöar konstant och jag har redan skottat två gånger idag; ca 1,5 dm har kommit hittill. Fast här är 1,5 dm nysnö inget problem direkt. Bussarna blev någon minut sena, någon kanske har missat vinterdäcken och kör i diket - men snökaos? Inte här uppe. Det är bara vi från södern som gnäller lite över kyla och snö, resten är underligt liknöjda. "Snö? Jaha. Jo, men det blir det ju varje år. Kul. Fram med skidorna, in med bikinin."
   Ungefär så.

Jag hade egentligen en massa intressanta saker att berätta som säkert skulle ha varit vanisnnigt kul för er att läsa - men tyvärr. Min man behöver datorn. Typ nu, uppenbarligen. Och jag gör ju inget vettigt... ;)
   Såå - jag ska flytta på mig. Göra några genetikuppgifter, kanske? 
   Antingen det eller pannkakor.


Bio och raggsockor

Köldrekord idag igen (som sig bör när det är höst) för i morse stod termometern påminus elva grader. Det är kallt. För kallt. Så kallt att man behöver långkalsonger. Åhå. Och så ska man ha jeans över det.

Idag har jag övat mental träning. Vi har en labbassistant som, snällt uttryckt, lämnar en del att önska. Nu fick vi tillbaka en labbrapport där hon har rättat det hon rättade förra gången - så nu ska vi ändra det hon sa till oss att skriva. Plus att hon tycker vi ska skriva på en engelska som är helt tokig, och så ska vi använda nån underlig typ av styckeindelning och referensangivning... Mental träning. Det är så man får se det. Mental träning.
   Jag kommer vara i sådan form att min hjärna lätt skulle klara ett matathon. 

Jag har också gått en sväng på stan idag och det är roligt, särskilt nu när det har börjat dyka upp julsaker lite här och var. Så har jag köpt julklappar - men så dåliga de var på att slå in paket! Jag får göra om det själv, helt klart...
   Nu har jag inte så många julklappar kvar - pytt också! Det är ju det som verkligen är toppenroligt, att få köpa presenter! Jag har massor med bra presentideér, tänk om man hade obegränsat med pengar! ;)

Snart blir det bio! Idag ska jag och Calle se the Social Network. Igår såg jag Jackass med några kompisar - där kan man snacka kvalitét! Ömsom vansinnigt roligt, och ibland så äckligt att man knappt kunde se det. Klassisk Jackass, alltså. Idag blir det nog lugnare...

Dagens bästa helt klart är brev och post! Oj, vad man blir glad när det ligger ett brev i lådan när man kommer hem, och idag var det dessutom godis i det! Tusen tack! <3 Vi har varit glada hela dagen för de där skumtomtarna, och brevet bor numera på kylskåpet bland de andra underbara vykorten som trillar in från London, Småland och Skara... ;) Älskar post! 

Lätt kyligt

En lugn och väldigt mysig helg är snart slut. Vi har handlat, lagat god mat, städat, tittat på film och promenerat, och så har vi tänt ljus på skogskyrkogården och gjort saft. Det bara tickar på.

 Just nu har jag precis klippt min lugg och plockat mina ögonbryn (bägge välbehövligt - såg inte mycket! ;)) och blandat lite i min citronsaft. Så har jag pluggat också. Genetik är kul. Jag fattar nämligen det vi håller på med. Det är väl så - det man förstår gillar man? Nu ska jag bara få knix på sannolikhetsräkningen, så är läget alldeles kolugnt. Det får jag väl ringa Linda om? Sånt här ska ju hon definitivt kunna. Calle också, men han bygger knivar nu. Då blir han en smula svårkontaktbar. 

Och så är det kallt här nu igen! Jag förstår inte riktigt det där. Höst är höst, eller hur? Vintern borde komma senare. Om ett par veckor, lagom till jul. Jag vill inte ha snö och minusgrader redan nu. Punkt.


Inspirationsbrist

Nej, hörrni, idag gick det helt enkelt inte bra att skriva. Jag hade tänkt berätta att vi köpt biljetter hem till jul, att ridningen igår gick helt fantastiskt, att jag måste räkna sannolikheter (!) i min nya kurs och att vi faktiskt köpte en adventsljusstake trots allt - men det vill sig inte.

I morgon är en bättre dag.
   Sluta stör mig nu, jag surfar! ;)


Gener och sådant där småttigt

Ja, det är vad nästa kurs handlar. Vi hade upprop idag (en vecka innan alla andra börjar kurs två - hm?) och de första föreläsningarna. Än mest repition, men det känns redan kul. Genetik är facinerande. Första labben vi ska ha innebär djurförsök - vi ska korsa bananflugor!  
   Det borde jag väl i och för sig inte skriva ut här. Bananflugornas befrielsefront (om inte de finns, borde jag starta en) kanske lyssnar och läser?

Läget är annars lugnt. I morgon ska jag ner på stan en sväng tillsammans med Calle och handla lite grann. Om jag är lite taktisk och övertygande kanske jag kan få honom att gå med på att köpa den där adventsljustaken jag såg förra veckan? Calle gillar ju inte / förstår sig inte på / ser inte poängen med julpynt... ;) Men en riktig adventsljusstake? Det måste man faktiskt ha. Och en julstjärna till köksfönstret. 
   Vad ska jag muta honom med för det? ;)   

RSS 2.0